Site icon Ģimenes Ekoloģijas institūts

Hormonālā kontracepcija un insulta risks

Arvien vairāk sieviešu Latvijā lieto hormonālo kontracepciju (HK). Bet vai tas tiešām ir tik nekaitīgs ģimenes plānošanas līdzeklis? Jauna sieviete un insults vairākus gadu desmitus atpakaļ šķita gandrīz nesavienojama kombinācija, tomēr šobrīd šādu gadījumu parādās arvien vairāk. Ir dzirdēts, ka hormonālā kontracepcija ir saistīta ar palielinātu insulta risku, tomēr literatūrā latviešu valodā šādi pētījumi gandrīz nav atrodami. Apskatot dažādus literatūras avotus, mēģināju noskaidrot, vai šāda sakarība pastāv.

Tromboze

Dažādi pētījumi rāda, ka sievietēm, kas lieto HK ir 3-11 reizes palielināts trombozes risks. (1)

Šādi trombi var izveidoties vēnās (vēnu trombozes gadījumā) vai artērijā (artēriju trombozes gadījumā). Vairums trombu ir ārstējami un ilgstošas briesmas nepastāv. Tomēr tromboze var izraisīt nopietnu paliekošu invaliditāti vai pat nogalināt.

Dažkārt asins trombi izveidojas kāju dziļajās vēnās (dziļo vēnu trombozes gadījumā). Ja šāds trombs atdalās no vēnas, kur tas ir izveidojies, tas var sasniegt un aizsprostot plaušu artēriju, izraisot „plaušu emboliju”.

Dažreiz asins trombi var izveidoties sirds vai smadzeņu asinsvados, izraisot attiecīgi sirdslēkmi vai insultu.
Retos gadījumos asins trombi var izveidoties citās vietās, piemēram, aknās, zarnu traktā, nierēs vai acīs. Trombs acīs var novest pie redzes pasliktināšanās vai pat pilnīga akluma.

Vislielākā trombozes iespēja pastāv pirmā kombinēto tablešu lietošanas gada laikā, minēts kontracepcijas tablešu anotācijā. (3)

Pirmo reizi trombozes problēma tika aprakstīta jau pagājušā gadsimta 60. gados – 8 gadus pēc HK izgudrošanas. Oksfordas Universitātes pētījums pierādīja sakarību starp hormonālās kontracepcijas lietošanu un trombu veidošanās risku kājās, plaušās un smadzenēs. Nākošo paaudžu HK estrogēna līmenis tika samazināts. Trešās paaudzes HK ir samazināts arī progesterona līmenis. Bet, neskatoties uz to, četri neatkarīgi pētījumi ir pierādījuši, ka sievietēm, kas lieto trešās paaudzes hormonālo kontracepciju ir pat divas reizes lielāks trombozes risks kā tām, kas lieto otrās paaudzes kontracepciju. Atceroties to, ka savukārt otrās paaudzes HK lietotājām risks ir vismaz 4 reizes augstāks nekā sievietēm, kas nelieto hormonu tabletes, trombožu risks ir tik liels kā vēl nekad agrāk. (2)

Augsts asinsspiediens

Paaugstināts asinsspiediens arī ir nereta hormonālās kontracepcijas blakne. Un tas ir biežāk sastopams, ilgstoši lietojot HK, kā arī gados vecākām sievietēm.

Vairāki pētījumi liecina, ka progesterona sastāvdaļa HK rada šo efektu. Tāpēc ieteicams lietot HK ar zemāko progesterona devu, lai mazinātu šo blakni. HK ražotāji arī iesaka HK lietotājām regulāri mērīt asinsspiedienu. Cik daudzas to tiešām dara?

Augsts asinsspiediens savukārt ir vēl viens no insulta riska faktoriem.

Insults

Pasaules Veselības Organizācijas pētījumi pierāda, ka hormonālā kontracepcija palielina insulta risku.

(4) atklāja, ka vidējais išēmiskā insulta risks, lietojot HK, palielinās 2.99 reizes Eiropas valstīs un 2.93 reizes attīstības valstīs. Risks ir zemāks jaunākām sievietēm un tām, kas nesmēķē, un tas ir mazāks kā 2 reizes sievietēm, kam nav hipertensija un asinsspiediens tiek mērīts regulāri. Turpretī HK lietotājām, kam ir paaugstināts asinsspiediens, risks ir 10.7 reizes lielāks Eiropā un 14.5 reizes lielāks attīstības valstīs.

(5) pētījums apstiprina, ka HK palielina gan išēmiskā, gan hemorāģiskā insulta risku, kā arī krūts un dzemdes kakla vēža attīstību. Insulta risks īpaši palielinās smēķētājām, sievietēm ar hipertensiju un vecākām par 35 gadiem.

Vidējais išēmiskā insulta risks HK lietotājām pieaug par 2.99 (95% ticamības intervāls 1.95-5.40) Eiropā un 2.93 (2.15-4.00) attīstības valstīs. Attiecīgie cipari hemorāģiskam insultam ir 1.38 (0.84-2.25) un 1.76 (1.34-2.30). Netika novērots hemorāģiskā insulta risks jaunām, nesmēķojošām HK lietotājām.

Autoru aprēķinātais vidējais hemorāģiskā insulta gadījumu skaits Eiropas valstīs 20-44 gadus vecām sievietēm ir 4.8 uz 100 000 sieviešu starp HK nelietotājām, 6.7 starp zemas estrogēna devas (< 50mcg) HK lietotājām un 12.9 starp augstākas devas (≥ 50mcg) HK lietotājām. Išēmiskam insultam līdzīga kalkulācija netika veikta.

Smēķēšana ( ≥ 10 cigaretes dienā) un hipertensija anamnēzē palielina gan išēmiskā, gan hemorāģiskā insulta risku tāpat kā vecums ≥ 35 gadiem. Papildus sievietēm, kam tika mērīts asinsspiediens pirms HK lietošanas uzsākšanas ir mazāks išēmiskā insulta risks salīdzinājumā ar sievietēm, kam asinsspiediens mērīts netika. Išēmiskam insultam smēķēšana un HK darbojas sinerģiski, palielinot risku. Hemorāģiskam insultam insults ģimenes anamnēzē ir papildus riska faktors.

 

Insulta riska palielinājums (95% ticamības intervāls) kombinētās hormonālās kontracepcijas lietotājām,
klātesot citiem riska faktoriem
Reģions un lietotāja tips Eiropa Attīstības valstis

Išēmisks insults
Smēķētāja 7.20 (3.23-16.1) 4.83 (2.76-8.43)
Hipertensija anamnēzē 10.7 (2.04-56.6) 14.5 (5.36-39.0)
Vecums ≥ 35/AT mērīts 2.50 (0.80-7.79)* 2.73 (1.17-6.35)*
Vecums ≥ 35/nav AT mērīts 5.94 (1.89-18.7)* 5.87 (3.29-10.5)*

Hemorāģisks insults
Smēķētāja 3.10 (1.65-5.83) 3.73 (2.43-5.71)
Hipertenzija anamnēzē 10.3 (3.27-32.3) 14.3 (6.72-30.4)
Vecums ≥ 35/nesmēķētāja 2.39 (0.89-6.43)* 2.31 (1.43-3.71)*
Vecums ≥ 35/smēķētāja 3.91 (1.54-9.89)* 5.36 (2.87-10.0)*

 

(6) pētījums pierāda, ka HK palielina išēmiskā insulta risku 1,9 reizes. Sievietēm, kas lieto HK un arī smēķē, kurām ir augsts asinsspiediens vai migrēna anamnēzē, insulta risks ir vēl daudzkārt lielāks.

(7) Šajā rakstā tiek aplūkoti 16 iepriekšēji pētījumi par HK un insulta risku. Iekļaujot visus pētījumus, aprēķināts, ka insulta risks ir 2,75 reizes lielāks sievietēm, kas šobrīd lieto HK salīdzinājumā ar tām, kas nelieto.

(8) pētījums pierāda, ka sievietei, kas jebkad ir lietojusi HK insulta risks palielinās par 1,5 reizēm un tā letāls iznākums par 2,3 reizēm. Būtiska riska dubultošanās tika novērota pašreizējo HK lietotāju vidū un efekts bija spēkā kā smēķētāju tā nesmēķētāju grupā. Sievietēm ar HK lietošanu pagātnē bija nenozīmīgs kopējā insulta riska palielinājums, bet lielāks letāla gadījuma riska pieaugums.
Secinājumi: pašreizējie HK lietotāji pakļauj sevi palielinātam insulta riskam. Un ir novērojumi, kas liecina, ka HK lietošanai ir arī ilgstošāks efekts un arī bijušiem lietotājiem ir iespējami palielināts risks, tomēr ir nepieciešami tālāki pētījumi, lai apstiprinātu šos rezultātus.

Līdzīgi secinājumi tiek aprakstīti arī hormonālās kontracepcijas lietošanas instrukcijās (3):

Starp 100 000 veselām sievietēm, kurām nav iestājusies grūtniecība un kuras nelieto šīs tabletes, katru gadu novēro aptuveni 5 līdz 10 trombozes gadījumus.

Starp 100 000 veselām sievietēm, kuras lieto tabletes ar nelielu estrogēnu daudzumu, katru gadu novēro aptuveni 40 trombozes gadījumus.

Jums ir arī jāatceras, ka trombozes risku Jums var palielināt noteikti faktori. Tie ir šādi:
• vecums (kļūstot vecākai, Jums pieaug sirdslēkmju un insulta risks);
• smēķēšana (daudz smēķējot un kļūstot vecākai, Jums pieaug trombozes risks).

Tablešu lietošanas laikā atmetiet smēķēšanu – jo īpaši, ja esat vecāka par 35 gadiem.

Secinājumi

Visi aplūkotie pētījumi viennozīmīgi parāda, ka hormonālās kontracepcijas lietošana būtiski palielina insulta risku. Šādas blaknes tiek minētas arī hormonālās kontracepcijas lietošanas instrukcijās.

Ja sieviete ir smēķētāja, ar paaugstinātu asinsspiedienu vai arī vecumā virs 35 gadiem, tad insulta risks pieaug vēl vairākkārtīgi.

Viennozīmīgi vēl nav pierādīts, tomēr tiek minēts, ka hormonālā kontracepcija palielina insulta risku ne tikai pašreizējām lietotājām, bet saglabā savu slikto ietekmi arī pēc gadiem kopš lietošanas pārtraukšanas.

Parādās jautājums – vai ir vērts pakļaut riskam savu veselību un pat dzīvību, lietojot hormonālo kontracepciju? Ir vērts padomāt par citām ģimenes plānošanas metodēm.

 

Autors: Baiba Stikute, vecmāte, dūla, AAM instruktore

Izmantotā literatūra:
(1) Kippley, John and Sheila. The Art of Natural Family Planning. United States of America: Couple to Couple League International, Inc., 2003, pp.512.
(2) Dr. Billings, Evelin. The Billings Method: Using the body’s natural signal of fertility to achieve or avoid pregnancy. Australia: Anne O’Donovan Publishing Pty Ltd., 2008, pp.261.
(3) www.vza.gov.lv Valsts zāļu aģentūra
(4) World Health Organization. Collaborative study of cardiovascular disease and steroid hormone contraception. Ischaemic stroke and combined oral contraceptives: results of international, multicentre, case-control study. Lancet, 348, 1996. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8757151
(5) World Helath Organziation. The Safety of Combined Oral Contraceptives -Ischaemic & Haemorrhagic Stroke. Breast & Cervical Cancer. Medsafe, 1998. http://www.medsafe.govt.nz/profs/PUarticles/contraceptivesAug97.htm#sections
(6) Biller, J. Oral Contraceptives Increase the Risk of Stroke. MedLink Neurology,2009. http://www.elements4health.com/oral-contraceptives-increase-the-risk-of-stroke.html
(7) LA Gillum et al. Ischaemic stroke risk with oral contraceptives. Journal of the American Medical Association 2000 284 http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/booth/hliving/StroOCP.html
(8) PC Hannaford, PR Croft and CR Kay. Oral contraception and stroke. Evidence from the Royal College of General Practitioners’ Oral Contraception Study. Stroke, Vol 25, 1994. http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/short/25/5/935
Exit mobile version